CУЕМЫСЛЕННЫЙ CУЕМЫСЛЕНЫЙ

1. Безрассудный.

И тогда целомудреная [кн. Ольга] умное свое око возведе къ Богу, егоже потщася взыскати, помощи отъ него требуя, яко да свободитъ ю отъ многообразныхъ ловлений злокозненаго врага, и тако благоразумия крилы вперившися... преухищрено начахъ [так!] прелетати сѣти суемысленнаго [по вар. XVII в.

] царева умышления, паче же льстиваго злоначальное коварство всячески тщашеся упразднити. Кн.степ., 13. XVI–XVII вв.

~ 1560-е гг. Варваръ же той [Редедя]... глагола къ Мьстиславу: ...снидевѣся и боремся, и кто одолѣетъ, той обѣ державы и со всѣмъ достояниемъ прииметъ. И таковыми буйными словесы [по вар. XVI–XVII вв.

] суемысленный Редедя хотя устрашити... Мьстислава. Там же, 163. – В знач. сущ. Твои очи, мчн҃це, вънутрь ископаша суемысльнии, възирающи [вар. XII–XIII вв.

] очима разумьныима къ Гу҃ (οἱ ματαιόφρονες). Мин.сент., 0233. Ок. 1095 г.

Зъдати иконы и Бжи҃емь именьмь тѣхъ нарицати... лакътьныими дъсками никдеже въмѣстимаго въмѣщати, и сия убо суемысльны тъщесловяше, горѣ и долу обращая закона (ματαιόφρων). (Ж.Феод.Студ.) Выг.сб., 276. XII в.

2. Суетно мудрствующий; проповедующий неверные, еретические взгляды

. То [Евпатий] единъ от 300 и 18 стх҃ъ оцъ҃, иже в Никии сшедшихся на Ария суемысльнаго, въ црс҃тво Костянтина Великаго (τοῦ ματαιόφρονος). Пролог (Срз.), 126. XV в.

Пятыи же соборъ бысть в Констянтинѣградѣ... при цари Иулиянѣ, на суемысленаго Оригена. Псков.лет. I, 7. XVI в.

Русьская же митрополия тогда вьдовствующи бяше и пастыря же не имущи... по преставлении же Фотия митрополита до Исидора суемысленаго. Ж.Ионы мт., 10 об. XVI в.

|| Имеющий неверное, еретическое направление. (1438): Здѣлайте о Бозѣ правду истинну, да не вотще будетъ трудъ вашего собрания... Блюдите же и сего, да не когда услышатъ сиа вѣрнии языцы православия, еже отмещете правду, а лестная и ложная любите, тако посмѣются вашему суемысленому собранию. Львов.лет. I, 245. XVI в.

Суемысленый и Богомъ отверженный осьмый соборъ. Кн.степ., 461. XVI–XVII вв.

~ 1560-е гг.